Statuten

 

 

 

 

 

 

 

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

 

 

 

 

 

VRIENDENKRING

 

BRANDWEER BOOM

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

VRIENDENKRING BRANDWEER BOOM

 

 

Art. 1      De vereniging draagt de naam ‘Vriendenkring Brandweer Boom’.

 

Art. 2      De zetel van de vereniging is gevestigd Brandweerkazerne – Dijleweg 5 – 2850 Boom.

 

Art. 3      De vereniging heeft tot doel de verschillende raden en werkgroepen te ontlasten van nevenactiviteiten welke niet direct gerelateerd zijn tot effectieve brandweertaken of opdrachten. Daarnaast zal deze de organisatie van de kantine op zich nemen. Zij mag eveneens alle activiteiten ondernemen die het doel van de vereniging kunnen bevorderen. De vereniging mag samenwerken met andere verenigingen van hetzelfde doel
 

Art. 4      De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, doch kan echter te allen tijde ontbonden worden.

 

Art. 5      De vereniging is de facto samengesteld uit: Brandweerlieden, ambulanciers en ondersteunend personeel in dienst van de hulpverleningszone Rivierenland die actief betrokken zijn, of geweest zijn in de post Boom. 

 

Art. 6      De vereniging werkt de facto samen met de Vereniging van Oudgedienden Brandweer Boom en met de Jeugdbrandweer Boom

 

Art. 7      Elk lid kan op elk ogenblik uittreden uit de vereniging mits schriftelijke opzeg van het lidmaatschap.

 

Art. 8      Het lidmaatschap eindigt automatisch bij uitdiensttreding uit de Brandweerzone Rivierenland.

 

Art. 9      Het ontslagnemende lid kan op geen enkele wijze enige aanspraak maken op het maatschappelijke bezit van de vereniging en kan geen teruggave vorderen van enige betaalde bijdrage of vergoeding vragen voor geleverde prestaties.

 

Art. 10    Een ontslagnemend of uitgesloten lid kan geen inzage vorderen van de rekeningen van de vereniging noch de zegels laten leggen of een boedelbeschrijving vorderen.

 

Art. 11    Bij stopzetting van de vereniging benoemt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid evenals de vereffeningsvoorwaarden. De activa zullen na aanzuivering van de passiva, worden overgedragen  aan de brandweer Boom.

 

Art. 12    De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden van de vereniging.

 

Art. 13    De algemene vergadering is het hoogste orgaan van de vereniging. Behoren inzonderheid tot haar bevoegdheid:

  • de wijziging van het huishoudelijk reglement
  • de benoeming en de afzetting van de bestuurders
  • de goedkeuring van de rekeningen en de begroting
  • kwijting aan de bestuurders
  • de vrijwillige ontbinding van de vereniging

 

Art. 14     De algemene vergadering wordt geldig bijeengeroepen door de raad van bestuur of door de voorzitter telkens als het doel van de vereniging dat vereist. Zij moet ten minste éénmaal per jaar samengeroepen worden in de maand januari voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en voor de begroting van het komende jaar.
Op de jaarlijkse algemene vergadering wordt na voorlezing van het kasverslag de penningmeester ontlast voor het voorbije boekjaar. Dit wordt vastgelegd in een proces –verbaal  en gevoegd bij de notulen van de algemene vergadering.
De algemene vergadering draagt twee kasnazichters voor die het kasnazicht zullen uitvoeren voor het komende boekjaar. Om continuïteit te verzekeren wordt jaarlijks slechts één kasnazichter vervangen, die al tweemaal na elkaar het nazicht heeft verricht.

 

Art. 15     De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter, bij ontstentenis de bestuurder met hoogste functie anciënniteit.

 

Art. 16    In de algemene vergadering hebben alle effectieve leden van de vereniging gelijk stemrecht. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Bij staking van de stemmen geeft de stem van de voorzitter of ondervoorzitter of de bestuurder die hem vervangt, de doorslag. De leden kunnen zich op de algemene vergadering door een ander lid laten vertegenwoordigen. De volmachten beperken zich tot één volmacht per lid.

 

Art. 17    De besluiten van de algemene vergadering worden ingeschreven in het register van de notulen en worden ondertekend door de voorzitter en een bestuurder. Dit register wordt bewaard op  de zetel van de vereniging waar alle leden er ter plaatse inzage van kunnen nemen na schriftelijke aanvraag bij de voorzitter.

 

Art. 18   De vereniging wordt bestuurd door een raad samengesteld uit minstens drie en maximum zeven leden, gekozen onder de effectieve leden van de vereniging door de algemene vergadering en dit voor een termijn van twee jaar. De algemene vergadering kan te allen tijde een einde stellen aan hun mandaat. De bestuursraad kan aangevuld worden met één bestuurder van de Jeugdbrandweer Boom ,één bestuurder van de Vereniging van Oudgedienden Brandweer Boom. 

 

Art. 19    In geval van vacature tijdens een mandaat, kan de bestuursraad een voorlopige bestuurder benoemen. Hij voltooit het mandaat van de bestuurder die hij vervangt. De uittredende beheerders zijn herkiesbaar.

 

Art. 20    Het bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze mandaten zijn na vervallen termijn hernieuwbaar.
Van de verschillende te begeven functies binnen de bestuursraad van de vereniging wordt een functiebeschrijving opgemaakt die als bijlage wordt toegevoegd aan onderhavig document. Volgende functies zijn in te vullen;

 

  • voorzitter
  • ondervoorzitter
  • secretaris
  • penningmeester
  • materiaalbeheerder
  • kantinecoördinator
  • feestcoördinator
     

Art. 21    In geval de voorzitter verhinderd is, wordt zijn taak waargenomen door de ondervoorzitter of door de bestuurder met de hoogste anciënniteit in het bestuur.

Het bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of de secretaris. Het kan slechts besluiten indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van de stemmen geeft de stem van de voorzitter of de ondervoorzitter of de bestuurder die hem vervangt, de doorslag.
Ook de helft plus een van de bestuurders kunnen de bestuursraad samenroepen.

 

Art. 22    Van de besluiten worden notulen opgemaakt, die ingeschreven worden in een register. Dit register wordt bewaard op de zetel van de vereniging waar alle leden er ter plaatse inzage van kunnen nemen in aanwezigheid van een bestuurder. De uittreksels die moeten worden voorgelegd, worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend en bij ontstentenis hiervan door twee leden van de algemene vergadering.

 

Art. 23    Het bestuur leidt de zaken van de vereniging. Het kan alle rechtshandelingen stellen en alle daden verrichten dat het nuttig acht voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging en met uitzondering van de handelingen die voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

 

Art. 24    De postoverste van de post Boom en/of de raad van officieren kunnen ten allen tijde beslissingen van de vereniging herroepen mits een duidelijke motivatie,  indien deze beslissingen strijdig zouden zijn met de goede werking, naam en faam van de post Boom

 

Art. 25    Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december van het kalenderjaar. Het eerste werkingsjaar loopt van de oprichtingsdatum tot 31 oktober 2006

 

Art. 26    Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen beding bij wijze van dividend of op enige andere wijze aan de leden worden uitgekeerd.

 

Art. 27    Alle opgenomen mandaten worden zonder enige vorm van vergoeding of tegemoetkoming uitgevoerd.

 

Art. 28    Het jaarlijks lidgeld wordt bepaald op voorstel van de penningmeester en ter goedkeuring aan het bestuur voorgelegd elke laatste vergadering van het werkjaar. Alle effectieve leden zullen hiervan in kennis worden gesteld bij eenvoudig schrijven.

 

Art. 29    Een lid dat zijn lidgeld niet betaalt, zal automatisch als ontslagnemend worden beschouwd. Betrokken lid zal op geen enkel wijze aanspraak kunnen maken op enige deelname aan activiteiten van de vereniging of financiële tegemoetkoming.
 

Art. 30    Een geschreven overeenkomst betreffende samenwerking met Vereniging Oudgedienden Brandweer Boom en Vriendenkring Brandweer Boom wordt opgesteld en als bijlage toegevoegd aan onderhavig document.
 

Art. 31    Een geschreven overeenkomst betreffende samenwerking met Jeugdbrandweer Boom en Vriendenkring Brandweer Boom wordt opgesteld en als bijlage toegevoegd aan onderhavig document.
 

Art.32     Leden die deelnemen aan sport / andere activiteiten dienen dit te doen onder de naam Brandweer Boom, enkel op die manier kan er aanspraak gemaakt worden op een eventuele insteek voor die activiteit door de Vriendenkring Brandweer Boom. De wijze van insteek wordt bepaald tijdens de bestuursvergadering waar akte wordt genomen van de activiteit.
 

Art.33     Inwonende kinderen en echtgenoten/partners van effectieve leden genieten van dezelfde voordelen als effectieve leden, bij evenementen door de vriendenkring georganiseerd.
 

 

Bijlage 1.

 

Taakomschrijving bestuursfuncties binnen de Vriendenkring brandweer Boom

 

 

  • Voorzitter
     
    • Eindverantwoordelijke voor de goede werking van de vereniging
    • Contact met andere diensten / verenigingen
    • Supervisie op de algemene werking van de vereniging
    • Bepaalt de data der vergaderingen
    • Is de voorzitter van de vergadering
    • Werkt in nauw overleg samen met de ondervoorzitter
    • Zorgt voor de regelingen met betrekking tot verzekeringen ed.
    • Medehouder van de bankrekening

       

  • Ondervoorzitter
     
    • Contact met andere diensten / verenigingen in samenspraak met de voorzitter
    • Supervisie op de algemene werking van de vereniging in samenspraak met de voorzitter
    • Bepaalt de data der vergaderingen in samenspraak met de voorzitter
    • Is de voorzitter van de vergadering bij afwezigheid van de voorzitter
    • Werkt in nauw overleg samen met de voorzitter

 

  • Secretaris
     
    • Maakt een verslag op van elke vergadering
    • Is verantwoordelijk voor de briefwisseling mbt vriendenkring
    • Houdt de aanwezigheden bij op de vergadering
    • Stelt de agendapunten op in samenwerking met de voorzitter / ondervoorzitter.
    • Verdeelt de briefwisseling onder het bestuur
    • Beheert de notulen.
    • Medehouder van de bankrekening
       
  • Penningmeester
     
    • Verantwoordelijke voor de financiële transacties van de vereniging
    • Houdt de kassa en het kasboek bij
    • Maakt het kasverslag voor de jaarvergadering
    • Medehouder van de bankrekening
    • Geeft financieel advies aan de voorzitter / ondervoorzitter
    • Werkt nauw samen met de kantine coördinator / feestcoördinator en materiaalverantwoordelijke.

       

  • Feestcoordinator
     
    • Is coördinator voor de organisatie van de verschillende werkgroepen

       

  • Materiaalverantwoordelijke
     
    • Verantwoordelijke logistiek
    • Legt de noden voor aan het bestuur
    • Controleert regelmatig het patrimonium van de vereniging
    • Geeft advies voor de betaling van de facturen aan de penningmeester.
    • Beheert het materiaal en materieel van de vereniging.
       

 

  • Kantinecoordinator
     
    • Verantwoordelijk voor de uitbating van de kantine
    • Verantwoordelijk voor de orde en netheid van de kantine
    • Verzorgt de financiële transacties met de penningmeester van de vriendenkring
    • Zorgt voor extra stock met het oog op evenementen in samenwerking met de feestcoördinator van de vriendenkring

 

 

Bijlage 2.

 

Richtlijnen gebruik kantine

 

  • Indien men de kantine wenst te gebruiken dient men dit minstens twee maand op voorhand aan te vragen bij het bestuur.
     
  • De polyvalente zaal mag worden gebruikt voor evenementen waarbij de doelgroep brandweermensen zijn. Een expliciete toelating van de dienstchef is noodzakelijk.
    In alle andere gevallen is de toelating van de burgemeester noodzakelijk.

     
  • Bij het verplaatsen van tafels en stoelen mogen er geen wijzigingen worden aangebracht aan de infrastructuur.
    Indien dit voor bepaalde activiteiten toch noodzakelijk is (vb verplaatsen van biljart, openen van wand leslokaal, …etc.) dan dient dit op de aanvraag te worden vermeld.

     
  • Het gebruik van de kantine is toegelaten als de normale brandweeractiviteiten er niet door verstoord worden. De normale brandweeractiviteiten hebben steeds voorrang.
     
  • De kantine dient steeds ordelijk te worden achtergelaten
     
        • Glazen gespoeld en afgedroogd op hun plaats
        • Asbakken leeg
        • Vuilbakken leeg
        • Indien nodig kantine kuisen (uitkeren of dweilen)
        • Tafels en stoelen terug op hun plaats
        • Bar proper achtergelaten
        • Leeggoed sorteren, tellen en in de garage zetten,  Aantal vermelden op briefje en in de bus steken.
           
  • Drank wordt afgerekend aan het vooraf afgesproken tarief
     
  • Indien bijkomend materiaal is gewenst dient dit op de aanvraag vermeld
     
  • Voor het gebruik van de kantine wordt een waarborg van € 50 gevraagd.
     
  • Indien aan één van bovenstaande punten niet wordt voldaan zullen de eventuele kosten of de waarborg worden ingehouden.

 

 

Bijlage 3.

Richtlijnen verhuur materieel

 

  • Aanvragen voor het gebruik van materiaal dienen schriftelijk te worden aangevraagd aan het bestuur en ten laatste 1 maand op voorhand.
     
  • Materiaal wordt enkel afgehaald/terug gebracht tijdens de daguren en dit in samenspraak met de verantwoordelijke materiaal.
     
  • Materiaal wordt terug afgeleverd in een goede staat: glazen, bestekken, tassen,… dienen te worden afgewassen en te worden afgedroogd.
    Glazen worden zoals afgeleverd terug in dezelfde bakken te worden gestoken.

     
  • Bij het terug brengen van het materiaal zal de verantwoordelijke materiaal alles controleren, indien glazen niet netjes zijn, verkeerd zitten, bestek niet is gesorteerd, … dan zal een gedeelte van of de hele waarborg vervallen.
     
  • Gebroken, beschadigd goed zal worden vergoed aan de inkoop prijs.
    Glazen :  0,15€
    Bestek::
    ………

     
  • Bij verhuur van de ronde tafels zal een huurprijs worden aangerekend van *** € per tafel. Bij het terug brengen van een beschadigde tafel zal eveneens de borg van 100€ vervallen.
     
  • Materiaal wordt enkel uitgeleend aan andere gemeente, clubs,…. de verhuur hiervan is gratis, andere personen dienen voor als een huurprijs te betalen.
     
  • Verbruiksartikelen zullen worden aangerekend aan de inkoopprijs bedrag. (plastiek borden, bestek, bekers, servetten, tafelpapier,….